Amsterdam Fashion Week juli 2013, een overzicht

Foto’s: Team Peter Stigter

Dag 1: matige mode op de openingsavond

MarryMeJimmyPaul

Aan de organisatie ligt het niet: Amsterdam Fashion Week was niet eerder zo professioneel en soepel georganiseerd. Een prachtige locatie, rondom de Gashouder op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Iedere avond een dj, hapjes, drankjes. Er rijden zelfs auto’s af en aan, voor wie de parkeergarage op hoge hakken te ver weg vindt. Met zo’n organisatie verwacht je de crème de la crème op het gebied van de Nederlandse mode. Maar Jan Taminiau, Iris van Herpen en Viktor & Rolfshowen in Parijs, omdat ze hun werk onder de aandacht willen brengen van internationaal gezaghebbende modemensen – die komen niet naar Amsterdam. Amsterdam Fashion Week is een springplank voor jong talent – het is de plek waar de nieuwe Taminiau, Van Herpen of Viktor & Rolf debuteert. Die is afgelopen weekend nog niet voorbij gekomen.

Spijkers en Spijkers

De Fashion Week werd geopend door de tweeling Truus en Riet Spijkers, met de zomercollectie voor 2014 van hun tweede lijn SIS. Fijne kleren, die geïnspireerd waren op Brigitte Bardot. Denk aan BB-ruitjes, frisse doorknoopjurken, romantische bloesjes, strakke jeans, ruime jassen. Het zijn kleren die het zeker goed gaan doen bij Wehkamp.nl, het postorderbedrijf dat in augustus begint met de verkoop.
Maar om de hele show lang de aandacht van de ruim 1.200 genodigden vast te houden, was de confectie van SIS niet spectaculair genoeg. Na afloop werd er meer gepraat over de wankele hakken waarop de modellen voorbij zwikten dan over de kleren. Zonde, want Spijkers en Spijkers, die hun eerste lijn in Londen showen en recentelijk zijn ontdekt door koningin Maxíma, behoren tot de top van de Nederlandse modewereld.
Zover zijn Marie Burlot en Jimmy Paul, die samenwerken onder de naam MarryMe-JimmyPaul, nog lang niet. En het is de vraag of ze zover komen. Aan spektakel geen gebrek. Op de catwalk verschenen modellen met lange gekleurde Pippi Langkous-vlechten in vrolijk en hysterische outfits met laarzen tot ver over de knie, bolle jasjes van veren, hele korte broekjes. Vermakelijk. Maar de stap naar Parijs zit er met zulke middelmatige kleren voorlopig niet in.

Dag 2: Een volle gashouder voor Iversen

Claes Iversen

Modeontwerper Claes Iversen kreeg de Gashouder afgelopen weekend moeiteloos vol. Logisch, hij is een van de grote namen op het catwalkprogramma van Fashion Week. Bekende Nederlandse dames zoals Lauren Verster en Sophie van der Stap lopen graag in zijn jurkjes. Omdat pogingen om een confectiecollectie op te zetten nog niets opleverden, concentreert Iversen zich tegenwoordig op maatwerk voor particuliere klanten.
De nadruk in zijn show lag op ambachtelijk handwerk, in de vorm van spectaculaire jurken met verschillende lagen en lengtes en franjes van glimmende kraaltjes. Denk aan jurken die het goed doen op koningin Maxíma. De gele regenjas waarmee de show opende en de regencape die over een avondjurk werd gedragen, waren geslaagde zetten van Iversen om zichzelf een wat stoerder imago aan te meten. Maar edgy zal zijn kleding nooit worden, daarvoor is hij zelf te keurig.

Fredfarrowbrittavelontan

Voor edgy moet je bij het label Fredfarrowbrittavelontan zijn. De Nederlandse ontwerper Fred Farrow en zijn vriendin Britt Avelon Tan wonen en werken in Parijs. Ze concentreren zich op handwerk en gebruiken verfstoffen van planten en groenten. In de nieuwe voorjaarscollectie combineren ze fragiel, linnen ondergoed met grove jassen van gedraaide koorden. Hun kleren zijn eigenwijs, de kleuren smaakvol en voorlopig zijn ze de enige Nederlandse ontwerpers die het voor elkaar krijgen van oude handdoeken fraaie kleren te maken.

 

Dag 3: Van Benthum is klaar voor Parijs

Francisco van Benthum

De afgelopen jaren deed mannenmodeontwerper Francisco van Benthum niet mee aan Amsterdam Fashion Week. Maar deze week waagde hij het er weer eens op: hij gaf een show in de Gashouder op het Westergasfabriekterrein. En wat voor show. Kenners in de mode zijn er al jaren van overtuigd dat Van Benthum een van de beste mannenmodeontwerpers van Nederland is. De ruim 1.200 genodigden die maandagavond de kans om zijn werk van dichtbij te zien, begonnen al tijdens de show enthousiast te twitteren. Over de oversized broeken die zo mooi vielen, de subtiele metallic finish op een linnen overhemd, de fraaie nylon rugzakken. Over een sportieve parka van half transparante nylon met een doublebreasted sluiting en over een casual top die het midden hield tussen een jack en een overhemd.
Het zag er allemaal even fraai uit, zonder dat het hysterisch werd. Zelfs niet toen vrouwen in mannenkleren de catwalk op kwamen. Daarvoor is het werk van Van Benthum te geraffineerd. Zijn presentatie was de beste van de hele Fashion Week. Dat is hem ook wel toevertrouwd. Van Benthum is geen beginner meer, hij begon tien jaar geleden met het maken van mannenmode. Van 2008 tot 2010 gaf hij shows tijdens de Parijse mannenmodeweek, twee jaar geleden ging hij in zee met investeerder Grossa Moda die hem helpt op financieel en organisatorisch niveau en krap een jaar geleden opende hij een eigen winkel in het centrum van Amsterdam. Op termijn wil hij terug naar Parijs, om zijn collecties tijdens de mannenmodeweek daar te presenteren. Dat moet lukken. Van Benthum heeft alles in zich om mee te draaien op het allerhoogste niveau.

Dag 4: Generatie Much Much

Henriëtte Tilanus

De eindexamenstudenten van ArtEZ, de modeacademie in Arnhem, zijn goed bezig. Vorige week won Liselore Frowijn de Frans Molenaar Coutureprijs, dinsdagavond won haar klasgenootje Henriëtte Tilanus met Lichting 2013 ook 10 duizend euro aan prijzengeld. Daarmee hebben de studenten uit Arnhem de twee belangrijkste Nederlandse prijzen voor beginnende modeontwerpers gewonnen. Dat het gros van hen niet terugdeinst voor een stevig statement in de vorm van uitgesproken en eigenzinnige kleren was een paar weken geleden al te zien, tijdens de afstudeershow.
Tilanus won met een serie outfits die was geïnspireerd op de foto’s die Cecil Beaton in de jaren twintig maakte van Lady Edith Sitwell, een excentrieke en kunstminnende schrijfster. Volgens de ontwerpster was Sitwell een beetje eenzaam en gek. Haar collectie is een ode aan de schrijfster. Want een eenzaam, maar vooral een beetje gek, is volgen Tilanus het type mens dat de wereld hard nodig heeft. Juist het uitgesproken karakter maakt het werk van de studenten uit Arnhem dit jaar zo geliefd onder modeprofessionals – die zijn allemaal hard op zoek naar ontwerpers met een frisse blik.
En met gevoel voor mode. Een excentrieke vrouw als uitgangspunt levert al snel een collectie bizarre kleren op waar geen enkele vrouw op zit te wachten. Maar het is Tilanus gelukt om modieuze kleren te maken. De ontwerpster combineerde zijde met handbeschilderde denim, van een vuilniszak had ze een chique rok gemaakt, op tops had ze met haar moeders afgedankte oorbellen grote driedimensionale bloemen geborduurd.
Aan Lichting deed nog een student uit Arnhem mee: Anneleen Bertels. Haar kleren zagen eruit alsof ze eerst in tweeën geknipt en vervolgens achteloos in elkaar gezet waren. Dat leverde een verrassend silhouet op, dat het midden hield tussen nonchalant en chic.
ArtEZ kan tevreden zijn over de afgestudeerden. Helemaal omdat ze een collectief hebben opgericht: eind september presenteren achttien studenten zich als groep in Parijs, onder de naam The Much Much. Dat is precies wat de modewereld van nu nodig heeft: eigenzinnige ontwerpers met lef. Amsterdam Fashion Week had niet beter kunnen eindigen.

Eerder verschenen op 14 t/m 18 juli in de Volkskrant (V)

Gerelateerde artikelen:

, ,