Biografie

Als Bregje Lampe (Ravenstein, 1980) zich ergens in vastbijt laat ze niet meer los. Of het nou gaat om de marathon lopen in New York, of het regelen van een interview met Jean-Paul Gaultier, Dries van Noten of andere grootheden in de modewereld. Nadat Bregje afstudeerde aan het Amsterdam Fashion Institute (2003) wist ze dat ze verder door wilde dringen in de modewereld, en meer wilde weten van journalistiek. Ze vertrok naar Londen om daar een Master Fashion Journalism te doen aan London College of Fashion, onderdeel van London University of the Arts. Hoewel ze is opgegroeid in Ravenstein, met twee Nederlandse ouders, lukte het haar om binnen een jaar het Engels zo goed onder de knie te krijgen dat ze cum laude afstudeerde.

Terug in Nederland ging ze door met klussen als stylist, wat ze daarvoor ook al deed. Maar de journalistiek was haar doel. In 2005 kwam Bregje bij Het Parool terecht, eerst op een stagepositie, zodat ze ernaast bleef freelancen voor bladen als Blend en AvantGarde. In 2006 werd ze genomineerd voor Het Gouden Pennetje. Bregje ontwikkelde zich tot dé moderedacteur van de krant en kreeg haar eigen wekelijkse bijlage genaamd PS Stijl, waarin ze de hele modewereld doorgrondde. Bregje schrijft niet over welk jasje zo leuk combineert met welke ketting, Bregje is een modejournalist die de grote lijnen ziet, die de trends duidt, die haar lezer de grotere verbanden wil laten zien.

Sinds ze bij de krant begon, verslaat ze de Amsterdamse modeweek; ze bedacht de rubriek De Jurk van de Dag. Sinds oktober 2008 bezoekt ze twee keer per jaar de modeweek in Parijs om voor Het Parool dagelijks verslag te doen van de shows. Naast haar werkzaamheden voor de bijlagen en de dagkrant zette ze voor Het Parool een twee jaarlijkse modeglossy op. Dat ze daarvoor steevast grote internationale namen weet te strikken, toont aan dat haar kennis en werk door de modeindustrie wordt gerespecteerd. Binnen een paar jaar is Bregje Lampe een spil geworden in de Amsterdamse modewereld. Ze maakte van Het Parool een belangrijke plek voor ontwerpers om hun werk te laten zien, en voor modefans een vaste plek om op te hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de modewereld.

In augustus 2012, na ruim een half jaar op de economieredactie van Het Parool, was Bregje Lampe klaar voor de volgende stap. Ze verruilde de stadskrant voor een landelijk dagblad. Sinds begin september 2012 werkt ze als verslaggever mode voor de Volkskrant. Bij uitgeverij Bas Lubberhuizen verscheen eind augustus 2012 een boekje van haar hand: ‘Kijken, kijken, kopen’, met 88 columns over winkels in Amsterdam. Die gaan niet zozeer over welke merken waar verkocht worden, maar over de mensen achter de winkel. Op deze website vindt u een selectie van haar werk.