Jonkie strikt grote modenamen

Het begon met een plan voor een nationaal modemuseum. Dat is er niet gekomen. Maar Martijn Nekoui is wel afgestudeerd met een complete tentoonstelling: Moam. Vanaf vandaag geopend.

Foto: Jean-Pierre Jans

Martijn Nekoui

Noem hem een lefgozer. Waar de meeste studenten van het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) het voor hun afstudeeropdracht laten bij een presentatie op het afstudeerevenement Transit, presenteert Martijn Nekoui (23) een tentoonstelling in galerie Fontana Fortuna op de Keizersgracht. “Ik was geen uitblinker als student. Ik ben snel verveeld. Maar mijn afstuderen zag ik als de ultieme kans om mezelf te presenteren. Ik heb keihard gewerkt om te laten zien wat ik waard ben.”
Aan ambitie geen gebrek. Hij begon ongeveer een half jaar geleden met het plan om een nationaal Nederlands modemuseum op te zetten, maar een serie gesprekken met zestig modeprofessionals leerde hem dat dat niet haalbaar was. De verschillende Nederlandse musea met een historische modecollectie willen die niet kwijt aan een nationaal museum; ze organiseren liever hun eigen modetentoonstelling. En geef ze eens ongelijk, modetentoonstellingen gelden als publiekstrekkers.
Nekoui stelde zijn plannen bij en koos voor een expositie in een kunstgalerie, waar momenteel ook het werk van het Franse fotografieduo Yves Marchand en Romain Meffre te zien is. Met Moam wil Nekoui een verbinding leggen tussen iconische namen van toen en nu. “De afgelopen zestig jaar is er veel gebeurd op modegebied in Nederland. Maar ik heb het idee dat veel van mijn tijdgenoten nauwelijks achterom kijken. Ze weten vaak niet meer wie Puck en Hans en Constance Wibaut zijn. Ik wil de Nederlandse modegeschiedenis ontsluiten door oude stukken te laten interpreteren door talenten van nu.”

Het is hem – en dat verdient respect als student – gelukt om grote namen te strikken. Illustrator Constance Wibaut gaf hem een serie tekeningen in bruikleen, die door modejournalist Georgette Koning opnieuw werden geïnterpreteerd. Van fotograaf Paul Huf hangt er een originele print, waar fotografieduo Petrovsky & Ramone een hedendaagse variant op maakte. Ook modeontwerper Fong Leng is vertegenwoordigd in de vorm van een jurk, die wordt gepresenteerd naast een nieuw ontwerp van het jonge duo MaryMe-JimmyPaul.
Eigenlijk kan hij het zelf, een paar dagen voor de opening, nog nauwelijks geloven. Dat al die toonaangevende modetypes zomaar meedoen. Voor niets. Hij heeft de printkosten vergoed, maar verder krijgen ze geen cent. Wie de eerste was die ja zei? Frans Molenaar. Natuurlijk. Molenaar levert behalve een ontwerp, dat wordt gepresenteerd naast een ontwerp van Jan Boelo, een financiële bijdrage die de tentoonstelling mede mogelijk heeft gemaakt. Typisch Molenaar, die sponsort graag een jong talent; zeker als het een charmante jongeman betreft. En of Nekoui charmant is. De tekening van Wibaut ging hij op de fiets bij haar halen; nu zit hij wekelijks op de thee bij de illustrator die tegenwoordig ook beelden maakt.
Als het aan Nekoui ligt, komt dat modemuseum er nog steeds. Op zijn minst wordt Moam een terugkerend evenement. Hij is nu al voorzichtig bezig met plannen rondom een tweede editie. Slechts vooréén ding zou hij de modewereld laten voor wat het is: stiekem wil hij al heel lang presentator worden van het Jeugdjournaal.

Moam, t/m za 30 juni bij galerie Fontana Fortuna, Keizersgracht 105. Open op do, vrij en za van 14 tot 18 uur.

Eerder gepubliceerd op vrijdag 15 juni 2012 in Het Parool

Gerelateerde artikelen:

,