Molenaar veilt zijn kunst

Bij Christie’s worden vandaag en morgen negen moderne kunstwerken uit de privécollectie van Frans Molenaar geveild. Molenaar heeft de ruimte nodig voor nieuwe aanwinsten.

Frans Molenaar is niet de enige ontwerper die kunst verzameld. Drie jaar geleden brachten de 730 kunstwerken uit de collectie van Yves Saint Laurent en zijn vriend Pierre Bergé samen 373,5 miljoen euro op; de veiling werd ‘de veiling van de eeuw’ genoemd. Molenaar, die door Christie’s werd benaderd met de vraag of hij iets in een veiling zag, pakt het een stuk bescheidener aan. Het meest verwacht hij van een abstract werk van François Morellet, dat zou tussen de 30.000 en 50.000 euro moeten opbrengen. De Franse kunstenaar François Morellet en Molenaar, die elkaar leerde kennen tijdens een opening in de galerie van Riekje Swart (1923-2008) zijn nog steeds goed bevriend. Of het werk dan niet te dierbaar is? “Riekje zei altijd dat een goede kunstenaar in zijn eigen tijd leeft terwijl de anderen in de tijd van hun ouders blijven steken. Zo denk ik er ook over. Ik wil in beweging blijven met mijn verzameling. Er gebeurt zoveel, en ik wil meedoen,” zegt Molenaar.
Ofwel: zijn beslissing om een aantal kunstwerken te verkopen heeft niets te maken met de gang van zaken in zijn bedrijf. Integendeel. Het gaat prima met de zaken, verzekert Molenaar. De collecties die hij voor kledinggigant C&A en opticien Pearle heeft ontwerpen ‘vliegen de winkel uit’. En ook naar zijn op maat gemaakte kleding is ondanks de crisis nog steeds volop vraag. Trouwens, op zijn leeftijd hoeft hij allang niet meer te werken voor het geld. “Ik werk alleen nog maar omdat ik het zo leuk vind,” zegt de 72-jarige ontwerper.
Ondertussen houdt Molenaar, die al sinds zijn twintigste kunst verzameld, er een indrukwekkende verzameling kunstwerken op na. Hij bezit zoveel dat hij niet meer alles tegelijk kan ophangen in zijn villa aan het Vondelpark. “Mijn eerste aankoop was een werk van Jiri Keizer. Ik was net gestart met mijn eigen bedrijf, dus had nauwelijks geld over. Ik heb dat werk op een afbetaling van 25 gulden per maand gekocht,” zegt Molenaar.

Zijn smaak, vindt Molenaar, weerspiegelt zijn stijl. Hij is in de loop der jaren steeds meer abstracte kunst gaan kopen. “Ik ben een hele tijd gek geweest op portretten, bijvoorbeeld van Marte Röling en Kees van Dongen. Daarna kocht ik een tijdje uitsluitend abstract. Momenteel ben ik geïnteresseerd in de Gouden Eeuw.”
Bij de kunstwerken die verkocht worden zitten meerdere werken van kunstenaars met wie Molenaar bevriend is. Zo kwam Jan Cremer – er hangen twee doeken uit zijn Ibizatijd, met geschatte waarde van tussen de 3.000 en 5.000 euro – wel eens over de vloer in Amsterdam. Eugène Brands – de opbrengst van ‘zonder titel’ wordt geschat op 2.500 tot 3.500 euro – mocht zelfs met kunst betalen voor de kleren die hij uitzocht voor zijn vrouw en dochter.
“Het is voor mij altijd heel vanzelfsprekend geweest om in kunst te investeren. Ik geniet er ook echt van. Ik kijk bijvoorbeeld liever naar een mooi kunstwerk dan naar de televisie. Thuis ga ik gerust een halfuur stilzitten om naar een schilderij te staren. Vaak verschuif ik mijn stoel dan steeds een beetje, zodat ik het vanuit alle hoeken kan zien,” aldus Molenaar.

Eerder gepubliceerd op dinsdag 15 mei 2012 in Het Parool (kunst)

Gerelateerde artikelen:

, , ,