Sterrencoaches in de sport

Het wordt zomer. Het lijf moet weer in vorm. Met een wasbordje enzo. En dat mag wat kosten. Vier Amsterdamse sterrencoaches die inmiddels bijna net zo bekend zijn als hun klanten. Over mannen met een methode.

Als Ralph Moorman (35) Mobilis Fitness aan het Gelderlandplein binnenstapt, vliegt ze hem om zijn hals. Ze zou niet meer zonder kunnen, zegt Marlies Meeuwsen, makelaar. Dankzij Moorman, die voor zijn begeleiding 150 euro per uur rekent, let ze beter op haar voeding en blijft ze in beweging. “Heb je ooit zo’n knappe personal trainer gezien? Met carnaval vielen de vrouwen bij bosjes voor hem. Maar Ralph gaat nergens op in, hoor.” Ze traint drie keer per week met Moorman, samen met één van haar beste vrienden, kapper en visagist Mari van de Ven (51).

Terwijl Moorman opdracht geeft om zware krachtoefeningen te doen volgens de trainer is overload de grootste impuls tot spiergroei kletsen en lachen Meeuwsen en Van de Ven aan één stuk door. Meeuwsen: “Schatje, weet je met wie ik gisteravond heb gechat? Frans Bauer. Geen idee waarom. Hij begon. En wat heb jij vanmiddag gedaan?” Van de Ven: “De Joffers. Op het terras gehangen.” Meeuwsen: “Lekker zeg. Ik was bij de nagelstudio. Prachtig hè, die leverkleur. Schijnt helemaal van nu te zijn.” Moorman: “Focus.”
Moorman gelooft niet in lang en zwaar sporten. En dus zweten Meeuwsen en Van de Ven nog nauwelijks na een half uur. Aan hightech lycra sportpakjes doen de twee niet. Ze trainen in strakke katoenen shirtjes en het type joggingbroek dat voor veel geld in hippe boetieks wordt verkocht. Als Moorman vertelt dat hij Van de Ven nog nooit op een zelfde paar schoenen heeft betrapt, weidt Van de Ven uit over zijn verzameling; vijfhonderd paar staan er thuis.

“Sinds ik met hem train, zijn Ralph en ik goede vrienden geworden,” zegt Van de Ven. Meeuwsen: “Ik vertel Ralph alles. Zo gaat dat bij mensen die aan me zitten.” Mettertijd zijn de drie zo goed bevriend geraakt dat ze tegenwoordig samen uitgaan. De kaarten voor het concert van de Toppers en Sensation White zijn al besteld. Als het aan Meeuwsen ligt, bezoeken ze deze zomer ook het sexy feest Extrema in de Effenaar en Dance Valley. Meeuwsen: “Ik moet dat lichaam ergens showen.”

Moorman: “Op feesten krijgt Marlies vaak aandacht van jonge mannen. Dan weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan.” Even voor de duidelijkheid: alle drie drinken ze geen druppel alcohol en aan drugs doen ze niet. Nooit. “Stel je voor wat een bende dat zou worden. We zijn al gek genoeg,” zegt Meeuwsen.
Moorman traint zo’n twee keer per week met zijn cliënten; meestal in Health Club Jordaan, het eerste ‘hormoonfactorcentrum’ van Nederland. Volgens de coach is voeding veel belangrijker dan beweging. Om zijn klanten gezonde eetgewoonten aan te leren, bedacht hij de supermarktsafari. Als het aan hem ligt, eten we zo puur en onbewerkt mogelijk.
Meeuwsen: “Ik ben ook met Ralph naar de supermarkt gegaan. Dat was een eyeopener. In de supermarkt wordt zoveel spul verkocht dat volzit met E-huppeldepupnummers. Ik ga nu vaker naar de biologische winkel, ik koop pure chocola en ik eet zure appels in plaats van zoete.”

“Ik verkoop geen personal training, ik verkoop een goed lijf,” zegt Oswin Beingsick (31) resoluut. Als klanten hun doel niet bereiken, hoeven ze niet te betalen. “Dat is in acht jaar tijd één keer overkomen.”

Hij traint mensen niet jaren achtereen. “Dan zou ik mijn werk niet goed doen. Mijn klanten hoeven niet drie keer per week met mij te trainen.” Ze kunnen ook één keer per maand komen en verder zelf met zijn schema’s en voedingsadviezen aan de slag gaan.
Beingsick is verantwoordelijk voor de lichamen van driekwart van de Nederlandse modellen die in het buitenland een carrière hebben. Hij traint bekende presentatoren, maar ook politiekorpsen. “Allemaal mensen die voor hun werk in shape moeten zijn.”

Hij begon met sporten toen hij als tienjarig jochie een setje gewichtjes van zijn oom kreeg. Op zijn twintigste werd hij van de modevakschool gestuurd omdat hij te veel aan het trainen was hij ging zeven dagen per week naar de sportschool en moest de hele dag eten. Hij wordt gezien als het boegbeeld van de Nederlandse fitnessbranche. Hij werkt nauw samen met zes personal trainers die hij heeft opgeleid.

Voorlopig traint Beingsick met zijn klanten op verschillende sportscholen, waaronder SportCity op de Wibautstraat. Maar hij is in onderhandeling met makelaars over een locatie voor zijn eigen sportschool, die hij nog dit jaar hoopt te openen. “Dat is kick ass shit, hoor.” Beingsick lacht. “Lang niet slecht voor een gastje dat de mavo en twee danslessen heeft gevolgd.”

Beingsick is fanatiek. Hij maakt zijn klanten ‘kapot’. “Van nature is het lichaam het liefst in homeostase, een toestand waarbij het zo min mogelijk doet. Om af te vallen en sterker te worden, moet je het lichaam prikkelen. Daarom ga ik steeds net over de grens.”
Beingsick – hij houdt er 983 Facebookvrienden op na – zegt dat hij niet het type trainer is dat een persoonlijke relatie met zijn klanten opbouwt. “Klanten kunnen me 24 uur per dag bellen en sms’en om te vragen of ze iets wel of niet kunnen eten, maar ik ben niet zo’n hippe jongen die met zijn klanten staat te high-fiven in Jimmy Woo. De relatie is strikt professioneel. Hoe kun je anders honderden mensen per jaar trainen?”

 

Als Radmilo Soda (39) zijn klant Erwin Korst (36) aanspoort om zich nog vijf keer op te drukken, kan die geen woord uitbrengen. Toch rijdt Korst, directeur in de fitnessbranche, twee keer per week net na zes uur ‘s ochtends weg uit Brabant, zodat hij om zeven uur kan trainen in de privégym van Soda op de Falckstraat. Op aandringen van Soda is Korst aan het trainen voor de marathon van New York. Eerder begeleidde hij zangeres Do bij de marathon van New York.

Soda, die jarenlang probleemjongeren trainde, is geliefd onder BN’ers. Sophie Hilbrand, Waldemar Torenstra en Arie Boomsma trainen bij hem. Maar ook een elfjarig jongetje uit de buurt dat wil leren boksen en ouderen uit de buurt. Voordat Soda een jaar geleden voor zichzelf begon, gaf hij zestien jaar les op sportscholen in Amsterdam.

Typisch Soda: zijn klanten blijven hangen voor koffie en tegen het einde van de middag komen zijn vrouw Luz (verantwoordelijk voor de administratie) en zijn drie kinderen even langs. “Klanten moeten zich thuisvoelen. Emotionele balans is even belangrijk als fysieke kracht. Ik laat mensen hard werken, maar ik neem ook de tijd voor koffie.”

Voor Soda, die na een onthechte jeugd op zijn zestiende van Kroatië naar Nederland kwam en aan de slag ging in de keuken van het restaurant van zijn zus in Lelystad, was sporten zijn redding. Hij kon ‘niet omgaan met de vrijheid in Nederland’ en gebruikte veel drank en drugs, totdat hij een uitlaatklep vond in het boksen. Toen hij elf jaar geleden kinderen kreeg, is hij gestopt als prof. Hij werkte als beveiliger, volgde opleidingen op het gebied van fysiotherapie, voedingsleer en fitness en stelde zijn eigen trainingsmethode samen. In zijn sportschool kunnen maximaal tien mensen tegelijk trainen. Omdat zich binnen een jaar ruim driehonderd leden hebben aangemeld, bestaat sinds kort een wachtlijst. Vier nieuwe trainers zijn inmiddels opgeleid.”Ik heb nu eindelijk een plek waar ik op míjn manier mijn werk kan doen.”

Het eerste wat Guy van der Reijden (34) aan model en presentator Anouk Smulders (36) vraagt als zij op dinsdagochtend Special Sports Amstelveen binnenstapt, is of ze haar vitamine B-pillen heeft geslikt.

Van der Reijden (34) verwacht volledige toewijding. “Voor alleen een uurtje trainen kun je me niet inhuren. Ik garandeer klanten dat ze hun doelstellingen halen, maar daarvoor moeten ze wel hun levenspatroon aanpassen. Zie het zo: ik train ongeveer drie uur in de week met ze, dan hebben ze nog 165 uur om het te verpesten, want een week heeft 168 uur.”

Van der Reijden begon na voltooiing van de Cios-opleiding in Overveen met de begeleiding van topsporters als tennisser Jan Siemerink, die tegen het einde van zijn loopbaan liefst zo min mogelijk aan startsnelheid wilde inboeten. Hij geldt sinds een jaar of vijf als favoriet bij de Hilversumse kliek. Hij is de personal trainer en coach van onder anderen Henk Jan Smits en Froukje de Both.

Afgelopen maand was Van der Reijden in het nieuws omdat zijn eerste boek verscheen; in Op de Cover van Men’s Health in 100 dagen laat hij zien hoe hij Goede Tijden, Slechte Tijdenacteur Mark van Eeuwen in honderd dagen aan een gespierd, slank en gezond lichaam helpt.

Hij zet Anouk Smulders op de loopband om warm te worden. De rest van de tijd moet ze oefeningen met gewichten doen. Stukken efficiënter, volgens Van der Reijden. “Door cardio-oefeningen als rennen en fietsen verbrand je weliswaar vet, maar het is de krachttraining die de vorm aan je lichaam geeft.”
Ook tijdens het rusten en het eten moet de knop om, vindt Van der Reijden, die iemand rustig ‘s avonds nog een sms stuurt om na te gaan of hij die dag wel genoeg water heeft gedronken. “Ik ga best ver in mijn begeleiding. Soms sms ik een klant om hem aan zijn ontbijt te herinneren.”

De sterrencoaches hebben één ding gemeen: ze zijn bijna net zo bekend als hun klanten. Ze zijn ingelijfd door Hilversum. Van der Reijden presenteerde Je echte leeftijd, Moorman is bekend van RTL Boulevard, Soda is bezig met opnames van een show die in oktober wordt uitgezonden en Beingsick onderhandelt over een eigen tv-programma.

Ze klussen alle vier bij in het lezingencircuit en ze zijn niet onopgemerkt gebleven bij uitgeverijen. Moorman heeft twee boeken op zijn naam staan, daar komt binnenkort nog één bij. Ook opent hij dit najaar zijn eigen integrale gezondheidscentrum en hij leidt zeventig ‘hormoonfactortrainers’ op. Beingsick bracht vorig jaar zijn eerste boek uit en eind april verscheen het eerste boek van Van der Reijden. Als ze maar tijd overhouden om te trainen.

Bokstraining
Sporten met Radmilo Soda (39) betekent grenzen opzoeken. De Kroaat focust op balans, coördinatie, kracht en motoriek. Denk aan combinatieoefeningen met gewichten op evenwichtsballen en circuittrainingen. Bij een training wil Soda ‘energiebanen openbreken’, daarvoor is het volgens hem zaak om zo veel mogelijk spiergroepen tegelijk aan te spreken. Vaak wordt de &discReturn;training afgerond met een partijtje boksen. Want de combinatie van techniek, snelheid, kracht en conditie, waar het bij boksen om gaat, is volgens Soda zowel een ideale uitlaatklep voor de stress van alledag als een efficiënte methode om snel fit te worden.
Bekende klanten: Sophie Hilbrand, Do, Arie Boomsma, Bastiaan van Schaik, John van den Heuvel
Uurtarief: 85 euro

Lichte maaltijd
Oswin Beingsick (31) heeft van vetverbranding zijn specialiteit gemaakt. In het boek Jouw personal trainer bespreekt hij behalve de juiste uitvoering van veel oefeningen het ‘ketodieet’ dat hij heeft ontwikkeld; een intensief dieet, gericht op vetverbranding. De trainer raadt zijn klanten aan om zes keer per dag een lichte maaltijd te eten en veel eiwitten te nuttigen, omdat die zorgen voor een hogere vetverbranding en strakke spieren. Volgens Beingsick is krachttraining de beste manier om het oestrogeengerelateerde buikvet weg te krijgen. Krachttraining stimuleert de aanmaak van testosteron, dat zorgt voor een betere verbranding van vet. Langer dan anderhalf uur in de sportschool blijven heeft geen zin; spieren groeien in rust.
Bekende klanten: ‘Ik mag niet praten over mijn cliënten, dat is contractbreuk.’
Uurtarief: 100 euro

Veel slapen
Volgens Guy van der Reijden (34) is een goed lichaam haalbaar met een combinatie van motivatie, voeding, training en rust. In wondermiddelen en wonderdiëten gelooft hij niet. De trainer zweert bij een aantal basisprincipes, zoals acht tot negen uur slaap per nacht. Wie te weinig slaapt, maakt het stresshormoon cortisol aan dat ervoor zorgt dat spieren worden afgebroken en vetmassa wordt aangezet. Van der Reijden raadt mensen aan om zo min mogelijk geraffineerde suikers te eten. Hij ziet erop toe dat zijn klanten de juiste dingen doen en vooral ook laten. Het gaat hem om duurzame gedragsverandering in de levensstijl van zijn cliënten. Van der Reijden is niet te boeken voor een uurtje, hij biedt na een intakegesprek een compleet pakket.
Bekende klanten: Froukje de Both, Anouk Smulders, Henk Jan Smits
Uurtarief: 80-120 euro

Hormoonbalans
Volgens Ralph Moorman (35) is voeding veel belangrijker dan beweging. Het hormoonbalansprogramma waarmee hij zich profileert, lijkt op de theorie waarmee Charles Poliquin naam maakte in Amerika. Moorman, die levensmiddelentechnologie aan de Universiteit van Wageningen studeerde, garandeert afvallen en optimale gezondheid door de hormoonbalans te optimaliseren. Daarbij richt hij zich op voeding, training, beperking van stress, mentale kracht en in medische gevallen hormonale therapie. Moorman raadt aan zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te eten. Weg met het geraffineerde fabrieksvoer en terug naar het menu zoals de mensheid dat eeuwenlang at. Zijn trainingen duren nooit langer dan zestig minuten, omdat kort en intensief bewegen volgens Moorman de beste methode is om een optimale hormoonbalans te bereiken.
Bekende klanten: René Froger, Mari van der Ven, Onno Hoes, Xander de Buisonjé
Uurtarief: 150 euro

Eerder gepubliceerd op 14 mei in Het Parool (PS vd Week)

Gerelateerde artikelen:

, , , , ,